Friday, 28 September 2012

Maksud TRUE LOVE? Tahukah?


Assalamualaikum..
hye dear fellow..dear gojes followers and dear ohsem blogger !
CINTA?
berani kan sham buat entri pasal cinta..
sekarang ramai dah yang bercinta..
bebudak sekolah rendah pun dah ada couple..
hehehe..
tu la..
arus permodenan..
HAHAHA !
okay la..

perasan tak?
ramai yang bercinta..
tapi tak tahu erti cinta...
nak tahu?
ni yang sye search kat Mrs.Google..



  • Cinta bererti jika kita benar-benar mencintai seseorang kita tidak akan pernah berhenti memikirkan tentang mereka walaupun sesaat dan merasakan dia lah segalanya.. :)
  • Cinta adalah perasaan yang tak dapat dilihat dan dijelaskan tapi dapat dirasai jika kita benar-benar menyintainya,kita sanggup mati untuk mereka.. *ada lagi ke macam tu?hmmm
  • Cinta adalah segalanya..hadir tanpa diundang..keikhlasan rasa cinta membangkitkan seribu kekuatan dalam diri dan jiwa kita..kerana cinta itu memberi sejuta rasa ..tidak keterlaluan jika kita katakan cinta itu anugerah yang tidak terhingga..
  • Cinta adalah pengorbanan,kesetiaan,kefahaman dan saling menyintai..
  • Cinta adalah perkongsian suka dan duka..dia atau kita sentiasa ada di sisi dalam apa jua keadaan..
  • Cinta adalah persahabatan dan kekeluargaan..
  • Cinta adalah dugaan paling besar tapi manis akhirnya..terpulanglah pada kita bagaimana nak menghadapinya..
  • Cinta boleh membuatkan kita mengalirkan air mata..
  • Cinta mampu merubah kebahagiaan dalam hidup kita..
  • Cinta merupakan pencetus corak kebahagiaan dalam hati kita ..bila hati dah cinta,segalanya menjadi indah..semakin indah..dan terus indah..
mungkin tu saja yang mia mampu share..
sham pun merangkak lagi dalam bidang percintaan..
yelah..
sekolah pun baru form1..
hehe..
by the way..
ilmu baik dikongsi bersama..
kan?

Tips : Membentuk Kepercayaan Dalam Hubungan


Assalamualaikum..
hye readers and bloggers..
korang tahu kan?
kepercayaan dalam sesuatu hubungan tu penting..
bukan mudah jugak nak dapatkan kepercayaan tu dari pasangan..
so..sham nak share sikit tips bina kepercayaan dalam hubungan korang..
walaupun sham tak berapa pandai,tapi sham share jugak..
lets begin our tips !

Jadilah seorang yang mudah untuk dibaca oleh pasangan

Jangan suka melakukan sesuatu dengan spontan..Jika terpaksa,bagitahu awal-II pada pasangan anda..
Spontan bermaksud anda terlalu cepat mengubah pendirian anda..
Sifat anda yang sering menukar pendirian membuatkan pasangan anda jadi ragu-II..


Beritahu pasangan anda bahawa anda inginkan perubahan

Hidup ini satu evolusi..Jadi,perasaan akan berubah mengikut keadaan..
Contoh..sekiranya dia selalu bergambar dengan membe lelaki/perempuan hanya sekadar suka-II..
sudah pasti terbitnye perasaan cemburu..
so,terus terang padanya bahawa korang tak suka dia macam tu and suruh dia hentikan..


Pastikan apa yang anda cakap apa yang anda dengar

Fakta jangan sesekali direka reka..korang perlu peka dengan apa yang korang dengar dan hanya berkata kata dengan fakta..jangan jadi 'kaki kencing' ..


Percaya pada pasangan

Jika mahu pasangan percaya pada korang..korang kena percaya pada dia dulu..
Tapi,percaya tu biar logik..
Kenal hati budi masing-II dulu..
baru percaya..jangan percaya bulat-II..


Jangan simpan rahsia

yang ni la yang selalu buat kan??
jangan berahsia lah ye?
bagitahu je semua..
lebih baik jujur dari menyesal di kemudian hari..
korang kena percaya pada pasangan korang untuk simpan rahsia..
okay??

tu je yang sham dapat kongsi..
so..mari kita sama-II pupuk kepercayaan dalan diri okay?
sebarang pertanyaan atau penambahan,boleh komen..
:)

Tuesday, 18 September 2012

Calon PMR & SPM..Cara Sarcasm???

Assalam reader2 sekalian. Semoga sihat selalu lah. Hehe.. So, korang mesti ada abg2 yang ambik exam tahun ni kan? Tak kiralah UPSR ke, PMR ke atau SPM. Entah2, ada antara reader2 LelakiGenius yang ambik exam. Aku tak kisah, asalkan korang pandai bahagikan masa. Hehe..




So kepada exam candidates, apa yang korang perlu buat??

Ready last minute
Tidur lambat atau jangan tidur langsung
Makan apa yang korang nak makan, jangan diet2
Study bila2 masa korang nak, tak nak study pun boleh
Main dota atau game lain sebab study ni stress
Kacau kawan2 tengah study
Layan movie
Kurangkan berdoa sebab korang memang confident dapat jawab time exam nanti
Perbanyakkan stress
Jangan nak mintak maaf dengan orang lain
Haa.. senang je kan. Sempoi. Kalau korang lurus bendul, sila lah ikut. Kalau korang nak berjaya, dah boleh fikir baik buruk, masa depan korang macam mana, sila lah ambil apa yang tersurat dalam apa yang aku list kan. Aktifkan otak anda.


Lastly, kalau korang dapat result terimalah dengan hati yang terbuka. Jangan pernah menyesal dengan apa yang korang dah buat. Sebab setiap yang berlaku tu ada hikmahnya.


Seperti kata2

Ax, Under 18: Diari Sivik Yosi:-

Jangan menyesal dengan perkara yang kau dah buat, menyesal ler dengan apa yang kau tak pernah buat!


Ayat Blog Aku Skema Ke ? So ?



Tentu korang penah guna atau baca ayat dibawah :


" fuhh .. Giler skema ayat aku "


" jadah ape aku skema pulak ni ? "


" alamak !!! Terskema la pulak "


Apa yang aku nak sampaikan adalah .. Wajarkah penulisan skema tahap gaban diguna pakai dalam penulisan blog ?


Cube korang baca ayat skema aku yang ni :


Dalam kesuraman pagi yang dingin bak peti ais samsung keluaran terbaru , Aku dan kawan2 keluar berjoging tanpa seurut mandian menyentuhi tubuh ketika kami berlepas menunaikan kewajipan yang sunat iaitu berjoging .. Skema tak ? Haha


Pada pendapat aku .. Penggunaan ayat skema tu tak salah sebenarnya .. Sekurangnya - kurangnya bahasa melayu tercinta ni tak terjajah dek bahasa moden yang kita sendiri tak tahu dari mana asal usulnya .. Pehh gile skema .. Haha ..


Skema tu tak salah .. Apa yang penting adalah bentuk dan gaya yang kita corakkan menggunakan ayat skema tu yang penting .. Menulis macam melukis jugak .. Cuma dalam melukis kita menggunakan garisan .. Garisan yang baik menghasilkan lukisan yang cantik .. Tak kira lah garisan tu bengkak bengkok atau lurus .. Yang penting hasil dia tu macam mana .. Samalah jugak dalam penulisan , cuma dalam penulisan kita melukis menggunakan huruf2 dan abjad2 ..

Kenali ayat blogger obses : Apakah ayat paling kasihan dari seorang blogger yang tidak sepatutnya dituturkan?

Seorang blogger selalu obses dengan kandungan blog diorang. Dan ada gak sesetengah tu yang selamba aje reject semua perkara dalam hidup dorang untuk terus berkarya dan aktif dalam blogger! Okay, sebenarnya tak salah nak obses tu, sebab hobi blogger ni sbnarnya sihat. Tak de la korang melepak tak tentu hala jadi rempit kan. Tapi kenapa blogger selalu obses dengan blogging things?

1) The have a lots of ideas to express! Too many. Sampai setiap kali diorang termenung, ada idea baru tercurah-curah.

2) Terlalu minat dengan coding, HTML, JAVASCRIPT dan macam-macam agi yang berkaitan dengan website developing. Eh, memang diakui la seronok buat benda ni, kalau menjadi!

3) Blogger yang skeptikal : memang banyak. Dorang ingat, dengan blogging, dorang dah cukup socialize dan tambah pengalaman. Sedangkan pengalaman sebenar adalah melalui experimenting!


Apakah ayat yang dituturkan oleh blogger yang obses dengan blogging? :
1) " Sorry i am not in the mood to go camping! I need time to blog!"
2) " Tak ada masa nak baca novel semua ni. Aku ni blogger aku lebih perlukan tumpuan pada blog aku"
3) " Blogging buat aku jadi kaya dan tambah duit dengan ads. Hohohooo"
4) " Aku rasa tak boleh hidup tanpa internet!!!!"
5) " Blog aku macam administrator chat, shoutbox aku jadi tempat bual, sorry kalau aku tak layan perbualan kau ye"
6) " Kau pergilah aktiviti tu, aku perlu tumpukan pada blog aku ni"

Tak semestinya dengan blogging kita tinggalkan dunia luar! Tahu tak kalau selalu join aktiviti luar, kita akan dapat ramai kenalan dan banyak dapat tambah pengalaman, boleh la jugak ceritakan dalam blog.K,bye ..